Čo znamenajú baktérie v moči a ako sa ich zbaviť?

Pri bežných, ale aj špecializovaných vyšetreniach sa od ľudí často vyžaduje vzorka moču, z ktorej môžu lekári získať množstvo dôležitých informácií. Okrem stôp krvi sa zisťuje napríklad aj prítomnosť baktérií, ktoré môžu poukazovať na prebiehajúci zápal. Ako sa môžu dostať do močových ciest? A ako sa ich možno zbaviť?

Zdravotný stav močových ciest sa musí neustále monitorovať, pretože ich stav je veľmi premenlivý. A nielen ženy sú náchylnejšie na časté infekcie močových ciest. V ordinácii lekára odovzdáte vzorku moču a on skontroluje hodnoty, z ktorých môže usúdiť na prebiehajúcu infekciu, ktorú je potrebné okamžite liečiť. Napríklad antibiotiká. (V močových cestách sa pomerne často vyskytuje baktéria E.coli.)

⚖ ️Porovnanie: TOP 10 prípravkov na časté močenie

najlepšie lieky na časté močenie
  • účinnosť jednotlivých prípravkov vo vzťahu k častému nočnému a dennému močenie, menšiemu tlaku a pnutie, silnejšiemu prúdu moču a lepšiemu pocitu domočení
  • aký prípravok je vhodný, aké má vedľajšie účinky a kedy začne účinkovať
  • skúsenosti a spokojnosť s užívaním u ostatných ľudí
  • porovnanie cien za dennú dávku

naposledy aktualizované 10/2024

Preto je tiež dôležité prijať správnu rutinnú starostlivosť, ktorá môže výrazne znížiť riziko ďalšieho zápalu v blízkej budúcnosti.

Čo znamená prítomnosť baktérií v moči?

Za normálnych okolností nemajú baktérie v moči čo robiť, pretože do moču nepatria. Avšak v dôsledku viacerých faktorov, medzi ktoré môže patriť aj krátka vzdialenosť medzi ženskou močovou trubicou a ústím vaginálneho a análneho otvoru, sa môžu v nestráženej chvíli dostať dovnútra.

V každom prípade sa infekcie močových ciest nevyhýbajú ani mužom, aj keď tento typ problému môžu mať až v neskoršom veku. (Napríklad preto, že pri nezhubne zväčšenej prostate nemusí vždy dôjsť k úplnému vyprázdneniu močového mechúra.

čo znamenaju baktérie v moči príčiny

Ako zistiť, či máte v moči baktérie?

Baktérie v moči sa zvyčajne prejavia tým, že si všimneme príznaky, ktoré máme spojené s infekciou močových ciest.

Môžeme napríklad zaznamenať:

Ak sa zápal nepodchytí včas, pridružené príznaky môžu zahŕňať zvýšenú teplotu, zimnicu, bolesť chrbta alebo nevoľnosť.

Príčiny a rizikové faktory

Významným rizikovým faktorom je ženské pohlavie. Okrem toho, že ženy majú kratšiu močovú trubicu, sme už spomenuli, že močová trubica sa nachádza v blízkosti niekoľkých otvorov, z ktorých sa môžu baktérie dostať do močových ciest. Ženy tiež počas života prechádzajú hormonálnymi zmenami, ktoré tiež môžu ovplyvniť vznik infekcií.

Okrem toho predstavuje riziko:

A mnoho ďalších, vrátane močových kameňov.

Čo spôsobujú?

Zriedkavo sa stáva, že baktérie v močových cestách nespôsobia nejaké komplikácie. Navyše, ak im nevenujeme potrebnú pozornosť, môžeme sa dostať do veľkých problémov.

Infekcie močových ciest

Keď sa povie zápal močových ciest, niektorí ľudia si myslia, že ide len o zápal močovej trubice alebo močového mechúra. Hoci sa veľké množstvo prípadov dá zachytiť v týchto štádiách, nedá sa vylúčiť, že sa infekcia natoľko zhorší, že skončí napríklad zápalom obličiek. A to môže byť dosť nebezpečné. Aj preto, že v budúcnosti môže ovplyvniť normálnu funkciu obličiek, čo si potom môže vyžadovať pravidelnejšie kontroly u nefrológa.

Prvotné príznaky bakteriálnej infekcie močových ciest preto naozaj nepodceňujte a čo najskôr ich riešte s odborníkom.

baktérie v moči píznaky liečba

Ako udržať močové cesty zdravé?

Tí, ktorí sa nechcú naháňať za býkom, by mali v ideálnom prípade dbať na to, aby vôbec nedostali infekciu močových ciest. Alebo aspoň nie tak často. Ako to však urobiť?

Prvým tipom môže byť užívanie prírodného doplnku stravy na podporu normálneho stavu močových ciest, v ktorého zložení by ste mali nájsť D-manózu, brusnice, zlatobyľ, žihľavu, medvedicu lekársku a prasličku roľnú.

Okrem toho sa snažte dodržiavať zásady správnej intímnej hygieny, na ktorú by ste mali používať šetrné pracie prostriedky. (Asi netreba zdôrazňovať, aké dôležité je pravidelne si meniť spodnú bielizeň.) Určite nič nepokazíte ani lepším pitným režimom, ktorý by mal zahŕňať vodu a čaj, a pravidelným vyprázdňovaním. Po sexuálnej aktivite sa potom choďte vymočiť na toaletu, pretože aj to môže mať vplyv (najmä u žien) na vznik infekcie.

V neposlednom rade nezabúdajte na neustále posilňovanie svojej imunity, ktorá potrebuje dostatok sily na boj s útočníkmi.

⚖ ️Porovnanie: TOP 10 prípravkov na časté močenie

najlepšie lieky na časté močenie
  • účinnosť jednotlivých prípravkov vo vzťahu k častému nočnému a dennému močenie, menšiemu tlaku a pnutie, silnejšiemu prúdu moču a lepšiemu pocitu domočení
  • aký prípravok je vhodný, aké má vedľajšie účinky a kedy začne účinkovať
  • skúsenosti a spokojnosť s užívaním u ostatných ľudí
  • porovnanie cien za dennú dávku

naposledy aktualizované 10/2024

Vložiť komentár